Nu-i așa că printre posesorii de animale de companie se vorbește mult prea rar despre păsări? La această concluzie am ajuns și noi. Iată o listă inedită care cu siguranță vă va spori fascinația pentru păsări și poate chiar vă va convinge să vă lărgiți familia cu câțiva noi membri. Să pornească aventura!

1.Zebrele Australiene provin din Australia, din pășuni deschise cu puțini copaci și arbuști. Ele trăiesc în grupuri în zone uscate. Alimentul de bază în sălbăticie este sămânța de iarbă. Construiesc cuiburi din iarbă, paie, pene și orice altceva. Depun 3-6 ouă și ambii părinți participă la creșterea puilor. Speranța de viață este de 4-8 ani, se spune că unele ajung însă chiar la 10-12 ani.

2. Perușul. Este una dintre cele mai apreciate și populare păsări de colivie, însă nu beneficiază de respectul cuvenit, întocmai pentru că este micuț și poate fi procurat cu ușurință.

Specialiștii susțin că perușul are IQ-ul unui copil de 2 ani, fapt care îl transformă într-o pasăre foarte inteligentă. Poate părea surprinzător pentru cei neinițiați, însă perușul poate învăța să vorbească și să acumuleze un vocabular de până la 800 de cuvinte!

3. Micul Alexandru este o pasăre inteligentă, veselă și sonoră. Este întâlnit în gospodăriile din lumea întreagă.

Atât femelele, cât și masculii pot imita vorbirea oamenilor. Întâi ascultă sunetele produse de o persoană, după care încearcă să îi imite vocea. Acești papagali pot reproduce până la 250 de cuvinte, dar în același timp își pot exprima emoțiile într-un mod similar oamenilor.

Micul Alexandru atinge la maturitate o dimensiune de circa 40 cm. Are o coadă cu o lungime de până la circa 18 cm, alcătuită din 12 pene, picioare gri și cioc roșu încovoiat. Lungimea unei aripi este cuprinsă între circa 15 si 17,5 cm. La maturitate ating o greutate de circa 120-140 g.

Pentru papagalii Micul Alexandru ținuți în captivitate, speranța de viață este de 30-34 de ani.

4.Marele Alexandru. Fiind introdusă în Europa de către Alexandru Macedon, după care pasărea a și fost numită, Marele Alexandru a devenit în prezent una dintre cele mai răspândite și îndrăgite păsări de companie.

Este cea mai mare specie de papagal asiatic, cu o lungime totală de până la circa 58-60 cm. Lungimea medie a aripilor este de circa 19-21 cm, iar cea a cozii poate atinge chiar și 35 cm. Un exemplar adult cântărește în medie între 200-300 g.

5. Jako-Papagalul gri african este cel mai inteligent reprezentant al lumii păsărilor de colivie. IQ-ul lor este comparabil cu acela al unui copil de 5-6 ani, ceea ce le permite să învețe cuvinte, chiar să conceapă propoziții – nu doar să imite ce aude.

Pentru a nu se plictisi, papagalul are nevoie să-i fie stimulată creativitatea și inteligența în permanență cu jucării și activități variate.

6. Amandine Gould (Cinteza Diamant) Considerată cea mai frumoasă specie de cinteză, Amandine Gould a devenit și o populară pasăre de colivie.

Atât masculul, cât și femela au un penaj viu colorat, în care se împletesc nuanțe de verde smarald, galben, roșu, mov și negru, cu diferența, că femela are tendința să aibă coloritul mai puțin pronunțat.

Cinteza diamant are dimensiuni cuprinse între circa 12-15 cm și o greutate de 15-17 g.

Este o îndrăgită pasăre de colivie, grație coloritului și trilurilor melodioase pe care le emite. Este calmă și independentă, dar nu și foarte sociabilă și afectuoasă. Astfel, nu îi place să fie atinsă sau ținută în palmă, orice încercare în acest sens stresând-o foarte tare.

7. În lume există peste 9500 de specii de păsări. Oamenii de ştiinţă de obicei le grupează în 30 de categorii. Păsările sunt cele mai răspândite animale de pe glob.

8. Multe păsări consumă în fiecare zi o cantitate de alimentaţie egală cu 1/5 din greutatea corpului, pentru a obţine energia necesară zborului.

9. Pentru a fi mai uşoare, multe păsări nu au vezică urinară, pentru a putea stoca urina. În schimbul producerii de urină, ele produc o substanţă de culoare albă sub formă de pastă.

10. Plămânii păsărilor sunt mult mai complicaţi şi mai eficienţi, şi ocupă mai mult spaţiu decât la mamifere sau oameni. Plămânii unui om alcătuiesc aproximativ 1/20 din lungimea corpului său, iar cei ai pasărilor ocupă 1/5.

11. Oasele păsărilor zburătoare, printre care se află și păsările de colivie, au o caracteristică unică, fiind pneumatice, pentru a fi suficient de ușoare ca să faciliteze zborul. Oasele centurii pelviene, o parte dintre coaste, humerusul și femurul sunt pneumatice și conțin canale medulare mari umplute cu aer.

Când un os pneumatic suferă o fractură, de regulă are loc și un emfizem subcutanant, însă această problemă secundară dispare, în general de la sine, în termen de 24 de ore, fără intervenție medicală.

Ce ziceți? V-am făcut curioși? Dacă da, faceți-ne o vizită în magazinele Super zoo pentru a admira pe viu aceste miracole ale naturii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.