Cei care au un câine în viața lor sunt obligați să facă mișcare cel puțin de două ori pe zi, pentru plimbările zilnice. Aceste simple plimbări au un efect benefic asupra sănătății noastre : persoanele care au un câine sunt mult mai puțin expuse riscului de a contacta maladii cardio-vasculare decât cele care nu au. De aceea, a avea un blănos, sportiv sau nu, este o șansa de a fi în formă. Dacă putem, în plus, să facem sport cu el, cu atât mai mult. Diferite sporturi canine sunt la dispoziția celor care își doresc un companion mereu motivat și mai ales motivant. Iată 5 avantaje de a face sport cu câinele tău !

Petreceți timp împreună

Câinele este cel mai bun prieten al omului, se spune. Adevărul este că specia noastră și cea canină au în comun raportul la grup, importanța celulei familiale, a proximității celor de care suntem și sunt apropiați. Suntem creaturi sociale și unii și ceilalți. De aceea, a petrece timp împreună, ne face bine. Simplul fapt de a încălța o pereche de adidași și a ieși la alergare în parc, de exemplu, te va face să petreci un moment de calitate cu patrupedul tău simpatic și să te simți mai bine după aceea.

Această activitate simplă, te va apropia de câinele tău, va spori încrederea pe care o ai în el și reciproc, vă va face să funcționați ca o echipă. Un câine are tot timpul chef de o plimbare sportivă, spre deosebire de noi, care putem să abandonăm ideea la prima tentație din partea canapelei și programului TV. Pentru ca o activitate să devină obișnuință, ea trebuie practicată cel puțin timp de 30 de zile, la intervale regulate. După această perioadă, îi vei fi recunoscător câinelui tău pentru că te-a ajutat să găsești energia necesară și relația voastră va fi cu atât mai puternică cu cât veți împărtăși mici victorii și înfrângeri, dificultăți pe care le veți depăși împreună și momente de fericire pură, adrenalină și endorfine.

Ai grijă de sănătatea ta și a lui

Sportul plus alimentația sănătoasă reprezintă metoda cea mai simplă de a avea o forma fizică și mentală solidă. Această combinație este benefică atât omului, cât și animalului. Mișcarea face bine corpului, dar și minții și ne ajută să ne simțim bine, să avem o bună dispoziție și un corp tonic. Mens sana in corpore sano, spuneau latinii (o minte sănătoasă într-un corp sănătos).

În plus, există  atât de multe opțiuni de sport canin, încât îți poți găsi activitatea preferată chiar dacă ești un sportiv confirmat sau doar amator al unei ieșiri dominicale de running prin cartierul tău. Canicross, agility, doga, pistaj, stand up paddle, iată numai câteva opțiuni pe care le poți testa pentru a-ți descoperi vocația și pe cea a blănosului tău. Oricare dintre ele o vei alege, un lucru e sigur : vei transpira, vei râde și vei dezvolta o musculatură de invidiat.

Îl educi altfel

Educația câinelui tău, ca cea a unui copil, se face începând cu vârsta cea mai fragedă și pe durata întregii lui vieți. În afară de comenzile de bază pe care un câine trebuie să le cunoască pentru a se putea integra ușor în societatea noastră, cu regulile ei umane : șezi, culcat, așteaptă, sunt multe alte lucruri pe care le poate învăța pur și simplu prin joacă și sport alături de tine.

Atunci când alergi cu câinele tău, de exemplu, îl poți învața direcțiile, să se oprească atunci când i-o ceri, să demareze la comandă, să accelereze sau să încetinească, în funcție de ritmul tău sau de locul în care decideți să vă desfașurați activitatea preferată.

Pentru a practica doga (sau yoga cu câinele tău) va învăța să se liniștească și să profite alături de tine de mișcări lente de stretching sau de propriocepție, care îi vor întări musculatura și ajuta flexibilitatea. Cu timpul, va ști cum să se pozițoneze ca să profite de masajul pe care i-l poți face în timpul unei ședințe și va înțelege că poate conta pe tine în orice situație, deci te va asculta cu mai multă atenție și va dezvolta încrederea în tine. Asta nu poate fi decât benefic pentru amândoi.

Elimini stresul din viața ta

O activitate fizică practicată în mod regulat ajută la eliminarea stresului. La fel și timpul petrecut cu animalul tău, profitând împreună de o ședință de sport. Ambele reunite, fac minuni pentru tine. Viața noastră, trăită în cea mai mare viteză între muncă, familie și responsabilități nu ne permite să ne relaxăm suficient. Stresul a devenit una din cele mai mari probleme ale societății noastre, fie că trăim în mediul urban sau rural. Avem nevoie să decompresăm, să luăm distanță fată de evenimentele pe care trebuie să le înfruntăm zilnic.

Sportul cu câinele tău este o soluție genială de a te debarasa de presiunea pe care o poți resimți. Descărcările de endorfine și dopamine, hormonii fericirii,  de care beneficiem în timpul unei ședințe de sport și imediat după, te ajută să te relaxezi și să te simți pregătit pentru o nouă probă. Împărtășind aceste momente cu prietenul tău cel mai bun, iți sporești fericirea și speranța de viață.

Te distrezi

Partea cea mai benefică pentru tine și câinele tău este că, făcând sport împreună, vă veți distra. Și nu este de neglijat ! Noi, oamenii, uităm des să ne bucurăm de momentul prezent, preocupați de proiecte pentru viitor sau gânduri legate de evenimente care au avut deja loc și pe care nu le mai putem, oricum, modifica.

Pentru un cățel, prezentul este tot ce cunoaște. Ar fi minunat să putem să fim mai mult ca ei, concentrați pe ce se întâmplă acum și aici și să renunțăm la control. În acest fel, putem profita complet de sport și de prietenia necondiționată a blănosului de lângă noi. În felul acesta, distracția poate începe ! Pentru câteva zeci de minute, putem redeveni copii.

Ai încercat deja să faci sport cu câinele tău ? Povestește-ne tot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *