Ce este doga și cum a apărut ?

Doga este yoga cu câinele tău (din engleză : yoga + dog ). O disciplină blândă cu articulațiile tale și ale câinelui tău, bazată pe posturi de propriocepție și stretching, care te ajută să îți întărești muschii profunzi, să fii mai suplu, mai relaxat, mai fericit și să împărtășești un moment de complicitate de neegalat cu cel mai bun prieten necuvântător.

Doga este o practică apărută în anii 2000 în Statele Unite, unde creatoarea acestui sport, Suzi Tietleman, profesor de yoga în New York, a început să  îl includă pe cockerul ei Collie în ședințele de yoga, imediat după atentatele de la 11 septembrie, deoarece a realizat că  prezența acestuia o liniștea și îi dadea o mai bună dispoziție, lucruri esențiale în depășirea unui traumatism atât de intens. Cu timpul, Collie a încetat să  fie doar spectator și Suzi a început să  îl includă în  posturi simple, la sol sau în echilibru pe lăbuțele anferioare sau posterioare. Încet-încet, o nouă practică a apărut datorită acestei complicități.

Astăzi, doga este un sport practicat în lumea întreagă și adună din ce  în ce mai mulți adepți. Pe 21 Iunie are loc în fiecare an The International Doga Day (Ziua Internațională de Doga) unde dogi din cele 4 colțuri ale lumii se reunesc pentru a celebra împreună și realiza ședințe în aer liber și discuta despre binefacerile fizice și psihice ale acestui concept.

Cine poate practica doga ?

Doga este pentru toata lumea. Fie ca sunteți sportivi înveterați sau nu, tu și câinele tău puteți să  vă  bucurați împreună de o ședință de doga. Toate rasele de câini pot participa, deoarece există posturi atât pentru câinii de talie mică (aceștia putând fi mai ușor de manipulat și poziționat în echilibru, de exemplu) dar și cei de talie mare, care vor rămâne mai des la sol.

Câinii bătrâni sau tineri sunt de asemenea bineveniți. Singurul lucru de care trebuie să ții cont, dacă îți dorești să te lansezi în doga este să respecți dorințele câinelui tău și să îl lași să plece dacă nu vrea să participe sau simți că  este deranjat fizic într-o postură. Câinele este reperul în orice sport canin, dar în doga cu atât mai mult, pentru că  obiectivul principal este să ne relaxăm și să îi ajutăm și pe ei să se relaxeze alături  de noi.

Cum să începi doga ?

O dată ce ai instalat covorul de yoga, vei observa cu siguranță o curiozitate a blănosului tău pentru ce vei începe să faci. Te sfătuiesc, dacă practici deja yoga să îți faci un flow care te binedispune, iar dacă nu ai făcut niciodată yoga, vei găsi pe internet sute de conturi care îți vor propune mișcări lente pentru debutanți.

Câinele  tău va fi întâi intrigat, în funcție de personalitatea sa, va putea considera ca este un joc, va veni lângă tine, te va linge pe fața. Nu te panica, este normal. Cu cât te va vedea mai des în posturi care i se par ciudate la început, cu atât ele vor deveni mai banale pentru el cu timpul. De asemenea, în momentul în care vei reuși să îți reglezi respirația și să încetinești ritmul cardiac, vei vedea că la fel va face și  el. Un uman calm și destins va avea un impact similar asupra blănosului tău.

Cât durează o ședință  de doga ?

O ședință de doga trebuie, prin definiție să fie scurtă. 10-15 minute sunt suficiente pentru a profita pe deplin de beneficiile acestei discipline asupra ta și a câinelui tău. Ține minte că un cățel nu poate ramane concentrat prea mult timp pe același lucru, e mai bine să te oprești înainte să dea semne că se plictisește.

Începe cu o postură sau două la sol, unde câinele tău poate rămâne culcat și profită de masaje sau mângâieri din partea ta și adaugă progresiv câte o postură la fiecare urmatoare ședință, crescând și gradul de dificultate. Asta îți va permite și ție să progresezi, dar și lui să se obișnuiască.

Unde să găsești inspirație pentru doga ?

Iată câteva  conturi Instagram care te vor ajuta să găsești idei simple pentru a începe doga cu câinele tău :

https://www.instagram.com/runwithurdog/

https://www.instagram.com/doga_girl/

https://www.instagram.com/dogamahny/

https://www.instagram.com/dogaalchemy/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *