Dacă ai un câine, ai trăit cu siguranță una din situațiile următoare : ești la masă sau tocmai gătești și simți o privire intensă asupra ta. Câinele tău și-ar dori să împărți măcar o bucățică din ce pregătești sau mănânci cu el. Știm cât de greu poate fi să reziști, dar uneori este mai bine să o faci, pentru binele lui, mai ales că unele alimente bune pentru noi sunt foarte nocive pentru căței.

Iată o lista de alimente pe care să nu le dai niciodată câinelui tău.

1 . Ciocolata

Cunoscută pentru a fi nocivă pentru animale, ciocolata conține theobromina, care trece rapid în sângele animalului tău și care este toxică pentru el. 150 de grame de ciocolată neagră sunt suficiente pentru a omorî un câine de 10 kilograme.  Câinele tău poate începe să aibă simptome 4-5 ore după ce a mâncat ciocolată : stări de vomă, convulsii, diaree și în cazuri dramatice tulburări cardiace care pot antrena moartea animalului tău. 

2 . Oasele gătite

O dată ce sunt gătite, oasele devin friabile. Dacă sunt înghițite de câinele tău, îi pot perfora stomacul sau intestinele. Te sfătuim să nu dai niciodată oase de pui sau de iepure câinelui tău.

3 . Alcoolul

Nu este o surpriză : alcoolul nu este bun pentru nimeni. O doză mică pentru câinele tău îl poate dezorienta, îl poate stresa sau face să devină agresiv. O doză mare îi poate inhiba sistemul nervos central, respirația sau ritmul cardiac și îl poate chiar ucide.

4 . Produsele care conțin lactoză (lapte, brânză etc.)

O dată adult, câinele devine intolerant la lactoză, care îi poate provoca diaree și stări de vomă. Animalele nu posedă enzimele necesare pentru a asimila lactoză. Prin urmare, nu pot să o digere.

5 . Ceapa

Ceapa este toxică pentru câini. Aceasta distruge globulele roșii din sânge și afectează prin urmare transportul de oxigen către celule. Câinele tău poate avea o respirație neregulată care îi poate fi letală.

6 . Usturoiul

La fel ca și ceapa, usturoiul conține substanțe toxice pentru câinele rău, ca thiosulfatul, dar, spre deosebire de ceapă, este nevoie de o cantitate mare de usturoi pentru a afecta starea de sănătate a blanosului tău.  Dacă i se întâmplă însă, câinele tău poate da semne de anemie, tahicardie sau de vomă.

7 . Carnea grasă

Carnea care conține multe grăsimi, ca cea de miel, porc sau vită este bogată în lipide care pot duce la pancreatita. Aceste tipuri de carne sunt bogate în săruri, care îl vor face să bea multă apă și pot provoca torsiunea stomacului, problemă destul de frecventă la câini.

8 . Ficatul

Ficatul poate cauza intoxicarea cu vitamina A, care pot distruge mușchii și oasele câinelui tău atunci când este consumat in maniera recurentă. Primele simptome sunt constipația, perderea în greutate sau deformarea oaselor.

9 . Cafeină

Ca și ciocolata, cafeina stimulează sistemul nervos central și sistemul cardiac. Aceasta accelerează bătăile inimii și palpitațiile în orele care succed ingerarea ei. Vomă, agitație, palpitații cardiace și chiar decesul animalului tău sunt riscuri la care este expus dacă mănâncă alimente cu cafeină.

10 . Tonul

Deși este bogat în omega 3 și 6, tonul nu conține un acid amînat numit taurină, care menține forța muschiului cardiac. În plus, tonul în coserva este foarte sărat, favorizând astfel degradarea rinichilor și tulburările cardiace.

11 . Strugurii și stafidele

Proaspeți sau stafiditi, strugurii pot provoca grave probleme intestinale sau renale câinelui tău. Ferește-l de acest aliment. 

12 . Avocado

Bogat în grăsimi, acesta poate provoca inflamarea pancreasului. Sâmburele de avocado este foarte toxic : acesta conține persina, o toxina nocivă pentru plămâni și inimă.

13 . Albusul

Acesta conține avidina, care distruge biotina și vitamina B8, elemente importante pentru organism în asimilarea proteinelor și lipidelor.

14 . Peștele crud

Dacă mănâncă în mod regulat acest aliment, câinele tău poate avea o deficiență de vitamina B, care îi poate provoca diminuarea apetitului și importante pierderi în greutate.

15 . Nucile de macadamia

Acestea conțin toxine care atacă sistemul digestiv, sistemul nervos și osos al câinelui. Câteva nuci sunt suficiente pentru a provoca vomă, diaree, dificultăți respiratorii sau convulsii. Pentru câinii de talie mică, aceste nuci sunt periculoase de asemenea pentru că se pot îneca și sufoca cu ele.

16 . Ciupercile

Ca și pentru om, intoxicarea cu ciuperci poate fi fatală câinelui tău. Acestea pot provoca grave probleme de ficat sau dereglări neurologice. Consulta imediat medicul veterinar dacă bănuiești că blanosul tău a mâncat ciuperci.  

17 . Dulciurile

Dulciurile pot provoca probleme ca obezitatea, diabetul sau probleme dentare.

18 . Mâncarea pentru pisici

În general, această este prea bogată în proteine și materii grase, deci mărește

 riscul de pancreatită.

 19 . Alimentele care conțin drojdie

Aceasta poate umfla stomacul și provoca balonări importante. În cazuri extreme, poate chiar perfora stomacul sau intestinul câinelui tău.

Ce să faci dacă blanosul tău a mâncat unul din aceste alimente ?

Este important să reacționezi rapid și, dacă se poate, maxim două ore după ingestie. Sună direct la medicul veterinar precizând cantitatea ingerată și produsul. Dacă va consideră necesar, va putea să îți ceară să mergi la cabinet pentru a provoca starea de vomă sau spăla stomacul cățelului tău. Fii vigilent, înainte de toate, îi poți salva viață. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *