Pentru că mulți dintre noi sărbătorim aniversarea câinelui sau pisicii sau le facem un cadou de Crăciun, subiectul întoarcerii din vacanță preocupă o bună parte din posesorii de animale. Și pe bună dreptate: un” back to school “reușit se pregătește din vreme !

Pentru copii, întoarcerea la școală  înseamnă întâi de toate cumpărături de rechizite școlare. Pentru blănosul tău, e aproape la fel. Dar ceva mai amuzant.

durează doar până blanosii își regăsesc reperele.

 Verifică dacă ai tot arsenalul de accesorii și produse de întreținere

Întoarcerea din vacanță este momentul perfect pentru a verifică cum stai cu stocurile de produse și accesorii indispensabile pentru animalul tău. Ai produse împotriva paraziților (purecii și căpușele se întorc și ei în masă toamna) produse pentru vermifugat și de frumusețe ? Șampon, lotiunea pentru curățat ochii sau urechine etc ?

Îți trebuie un nou colier sau o lesă ? Un coșuleț de transport, o cușcă ? Este momentul să refaci stocul și să fii pregătit pentru întoarcerea la un ritm intens.

Combate depresia întoarcerii din vacanță

După vacanță, ne simțim adesea puțîn triști sau deprimați. Este valabil și pentru animalele noastre, căci momentul în care trebuie să își reia obiceiurile precedente este complicat după lungile zile de vara petrecute în compania stăpânilor. De obicei aceste situații sunt pasagere.

Unele animale sunt mai sensibile decât altele, se pot arăta apatice sau pot avea o scădere a apetitului. În cazurile cele mai severe, această sensibilitate se poate manifestă prin tulburări ale comportamentului (lins excesiv, răni etc.)

Dacă depresia este constatată, un veterinar îți poate prescrie un tratament apropriat. Implicarea stăpânului în reglarea situației este foarte importantă atât pentru a o evita cât și pentru a-i ridică moralul câinelui sau pisicii.

În orice caz îți recomandăm să nu pedepsești câinele sau pisica dacă au făcut o prostie legată de starea lor morală, sau dacă, din cauza depresiei se arată mai puțîn ascultător decât de obicei. Sfaturile veterinarului îți pot fi folositoare.

Nu lasă depresia să se instaleze

Câinele sau pisica își poate manifestă angoasă în diferite maniere : devin mai destructivi decât de obicei, pot latră sau marca cu urină anumite zone ale casei, se pot linge excesiv până la a crea răni din această cauza etc.

Un cadraj nou și diferit al relației om – animal poate fi posibilă pentru a trata problema. Atunci când acest lucru nu este suficient, pentru cazurile cele mai severe, tratamentul medicamentos poate fi prescris de către medicul veterinar. De altfel, oricare ar fi originea depresiei, veterinarul va încerca mai întâi să analizeze cauzele care au provocat-o și pe urmă să propună soluții adaptate. 

Reia ritmul normal după intoarcerea acasă

Fii generos cu micile atenții, ieșirile și jocul și totul va reveni la normal.

Pentru ca tranziția între vacanță și întoarcerea acasă să se facă fără repercursiuni, este posibil, mai ales pentru câini, să scurtezi plimbările înainte chiar de a te întoarce. Reia ritmul plimbărilor cotidiene încă din vacață pentru a-ți ajută blănosul să se adapteze mai ușor.

Dacă în timpul vacanței ai schimbat ritmul meselor, te sfătuim să te întorci la cel pe care îl ai în restul anului încă din ultima săptămâna liberă.

Pentru câine și pisica, vei putea chiar să lipsești câte puțin încă din perioada vacanței. La început pentru perioade mai scurte și pe parcurs vei putea prelungi absențele.

Când întoarcerea din vacanță se face într-un nou apartament

Se poate întâmpla ca în perioada verii să te și muți în alt apartament sau chiar în alt oraș pentru oportunități profesionale noi. Vara au loc multe mutări. Schimbarea cadrului de viață poate afecta câinele sau pisica ta.

Dacă îi va fi greu să își găsească reperele și dacă depresia se instalează, nu ezita să consulți medicul veterinar. Ca și la oameni, orice formă de depresia trebuie tratată rapid.

Și dacă s-a deprimat cât timp a fost ținut de altcineva ?

Dacă pisica sau câinele tău au fost găzduiți de altcinea în timpul vacanței tale, este posibil că aceștia să se fi plictisit și să le fi lipsit. Este important să te asiguri că atunci când îți lași animalul cu altcineva, acesta se va bucura de toată atenția posibilă.

Unii câini sau pisici suferă chiar de anxietate de separare. Această tulburare de comportament poate semăna cu o „răzbunare” din partea animalului de a fi fost lăsat singur, dar te asigurăm că acest sentiment este exclusiv uman, animalele noastre nu știu ce înseamnă să vrei să te răzbuni.

Oricum ar fi, mult curaj tuturor pentru întoarcerea din vacanță ! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.