Mulți dintre cei care achiziționează produse Tetra, ne întreabă către ce ar trebui să se orienteze atunci când caută un produs pentru calitatea apei din acvariu sau iaz. Sunt persoane care au impresia că o calitate bună a apei este oferită de claritatea acesteia, însă nu mereu claritatea reflectă calitatea. De fapt, claritatea are foarte puțin de-a face cu ceea ce înseamnă calitatea apei. De exemplu, se știe că mulți pești, cum ar fi carasul auriu sau crapii Koi, preferă siguranța pe care le-o oferă o apă mai tulbure.

Așadar, ce trebuie să avem în vedere atunci când discutăm despre calitatea apei din acvariu sau iaz? Care sunt semnele că apa ar avea o calitate inferioară? Care sunt problemele care apar atunci când apa este mai tulbure? Dar cele semnalate de existența unei ape foarte clare?

Ce înseamnă calitatea apei?

Putem defini acest concept foarte important drept o descriere a proprietăților fizice și chimice ale apei. Cu alte cuvinte, profilul apei și nivelul poluanților din aceasta. De exemplu, apa de la robinet care există la birourile Tetra din Marea Britanie este foarte dură și ușor alcalină. Această duritate provine din rocile calcaroase din zonă, care dizolvă mineralele în apa de ploaie. Această apă de ploaie se scurge în pământ, este apoi extrasă pentru a fi tratată și transformată în apa care curge la robinet. Aceste minerale conferă apei un profil caracteristic alcalin dur.

Așadar, calitatea apei implică o descriere a profilului acesteia, dur și alcalin, moale și acid, etc. Acestea sunt proprietăți chimice, dar în cadrul definiției sunt incluse și proprietățile fizice, cea mai importantă find temperatura. Speciile de pești au nevoi/necesități diferite în ceea ce privește mediul în care trăiesc, iar o calitate bună a apei – necesară unei anumite specii, poate cauza disconfort alteia.

De-a lungul timpului, calitatea apei se va modifica, în primul rând datorită influenței organismelor vii care trăiesc în acvariu/iaz și care extrag sau depozitează la nivelul ei diverse elemente și anumiți compuși.

Prin urmare, calitatea apei cuprinde și o descriere a „poluanților” naturali și nenaturali din apă. Poluanții naturali ar putea include amoniacul, nitriții, nitrații, fosfații etc., toți compușii eliberați din procesele naturale din iaz sau acvariu, cum ar fi metabolismul peștilor. Poluanții nenaturali ar putea include acele substanțe adăugate de om, cum ar fi clorul în apa de la robinet, metalele grele sau pesticidele.

Pericolul unei ape clară/limpede precum cristalul

Un lucru ce trebuie conștientizat când vine vorba de calitatea apei, este acela că ochii nu sunt kit-uri de testare. Două mostre de apă, una dintre ele perfectă pentru acvariu, iar cealaltă cu un pH incorect (aciditate prea mare) sau nivel ridicat de amoniac/nitriți, pot arăta identic în ochii noștri.

Pentru a testa și determina calitatea apei, și pentru a-i măsura proprietățile (nivel pH, duritate, nivel de oxigen, existența poluanților – amoniac, clor, etc.), folosim kit-uri de testare. Nu există un substitut pentru acestea.

Kit-urile de testare și benzile de testare – cum sunt cele de la Tetra – reprezintă singurele modalități prin care se poate măsura și determina calitatea apei. Acum, cu ajutorul Tetra Aquatics App, testarea apei, interpretarea și stocarea rezultatelor pentru a le compara în timp, devine o sarcină mult mai ușoară. Vorba des întâlnită – ”ai grijă de apă, căci peștii pot avea grijă singuri de ei” este mai reală ca niciodată, iar abilitatea noastră de a monitoriza calitatea apei este mai simplă ca nicicând.

Semne că sunt probleme cu calitatea apei: 

După cum am văzut că există o calitate „bună” a apei pentru păstrarea peștilor, așa există și calitatea „proastă”, făcând referire la aspectul apei în sine. Cu toate acestea, comportamentul și fiziologia peștilor ne pot spune multe despre calitatea mediului în care trăiesc.

Cel mai frecvent exemplu este comportamentul peștilor în apa cu oxigen scăzut dizolvat (DO). Când nivelul DO scade sub cel preferat de un pește, acesta începe să-și ventileze branhiile într-un ritm mai rapid și se deplasează frecvent până la suprafața apei, unde nivelul DO ar trebui să fie  mai mare. Acest “gâfâit” la suprafață este un răspuns comportamental și fiziologic care permite peștilor să extragă suficient oxigen pentru nevoile lor, cum facem și noi, oamenii, când  pufăim sau gâfâim când rămânem fără aer.

Mulți pești tropicali au dezvoltate organe ce-i ajuta sa respire și vor incepe sa se folosească de aceasta abilitate în cazul în care nivelul de oxigen dizolvat din interiorul acvariului începe sa scada. Un exemplu ideal pentru acest scenariu este “catfish” Corydoras sp. care, de fiecare data când nivelul de DO din acvariu scade, se repede la suprafața apei pentru o gura de aer.

Apoi aerul este înghițit și ajunge intr-o zona bogat vascularizata de la nivelul intestinului, acolo unde este posibila absorbția oxigenului în sânge.

Cu toate acestea, un pește care cauta aer/oxigen la suprafața apei nu este neapărat un semn al nivelurilor scăzute de DO. Mulți alți parametri și poluanți pot duce la deteriorarea branhiilor, ceea ce împiedică capacitatea peștilor de a absorbi oxigenul, determinandu-i sa caute aer in partea de sus a acvariului, chiar dacă nivelul DO este adecvat pentru peștii sănătoși.

Alte semne care indica o slaba calitate a apei includ prezenta algelor sau ierburilor în exces, ceea ce înseamnă o creștere a nutrienților în sistem, în mod special a nitratilor și fosfatilor.

Acest lucru poate fi preîntâmpinat dacă se utilizează produse de tipul Tetra PhosphateMinus care au rolul de a reduce valorile ridicate ale fosfatului ca sa prevină creșterea exagerata a plantelor nedorite.

Un alt exemplu ar fi spuma de la suprafața apei – ceea ce poate indica un exces de materii organice în sistem datorat, posibil, prea multor pești sau hrănirii exagerate.  Este și un semn al unei performante limitate a filtrului, din aceleași cauze menționate anterior (prea mulți pesti, prea multa hrana) sau din pricina unei defecțiuni.

Deci o apă clară nu înseamnă neapărat o apă de calitate, iar o apă mai tulbure nu înseamnă o calitate scăzută. De ce dorim o apă clară pentru peștii nostri și de ce asociem calitatea cu claritatea?

De ce ne dorim o apă clară? 

În primul rand, ca sa fim siguri că le creăm peștilor un habitat optim, avem nevoie de apă curată, dar ne așteptăm ca apa să fie și clara, pentru simplul motiv că vrem sa observăm peștii.

Dar apa clară este bună pentru ei – dacă ar fi să poată alege singuri, peștii ar opta pentru o apă clară? Credem ca nu, din moment ce mulți pești – cum e cazul carasului auriu sau al crapului – care preferă să stea într-o apă tulbure și mai întunecată, astfel încât sa se simtă feriți de pericolul reprezentat de prădători.

În cazul crapului, de exemplu, s-a observat o creștere considerabilă a numărului de exemplare în apă tulbure, mai mult decât în apă clară. Așadar, crapii Koi se vor simți mai confortabil – chiar și într-o apă clară, dacă le adaugi ceva în iaz pe care ei îl vor considera, în caz de nevoie, refugiu. De regulă, se optează pentru poduri sau punți ale iazului.

Există pești – cum este catfish – care au foarte dezvoltate simțurile gustului, mirosului, dar și cel tactil, însă cu o vedere slab dezvoltată și care nu prea le este de ajutor într-o apă tulbure.  Peștii cuțit sau cei cu trompa de elefant au simțuri de navigare/deplasare adaptate apelor tulburi și deseori dibuiesc hrana datorită impulsurilor electrice emise de corpurile lor.

Așadar, este apa tulbure chiar atât de dăunătoare? Asta depinde de motivele pentru care claritatea este redusă.  Tulburarea datorată particulelor de minerale, cum ar fi solul/argila, nu este o problemă foarte gravă și nu afectează intr-o maniera serioasă mediul natural al peștilor.  Cu toate acestea, apa tulbure cauzată de prezența exagerată a algelor, care parcă transformă apa într-o… supă de mazare, este o treabă distinctă și o problemă de luat în serios.

În primul rând, apa verzuie din iaz, aidoma unei supe de mazare, nu oferă grădinii un aspect plăcut privirii, este clar. În al doilea rând, o cantitate rezonabilă de alge nu cauzează mari probleme peștilor, dar dacă algele se tot înmulțesc si ajung sa sufoce iazul atunci calitatea apei va avea de suferit.

Creșterea în exces a algelor cauzează fluctuații zilnice ale oxigenului dizolvat, dioxid de carbon, modifică nivelul pH-ului, toate acestea având consecințe serioase asupra sănătății peștilor.  Vestea bună e că există o gamă variată de aditivi foarte eficienți în a ține algele în frâu, cum este Tetra’s Pond AlgoRem.

În ultimul timp, fiecare dintre noi are o opinie diferită despre claritatea apei, și ce apa li se potrivește peștilor din acvariu/iaz. Unii optează pentru o apă ușor tulbure, pentru ca peștii să se simtă în largul lor. Cu tehnologia de filtrare care există azi, este foarte ușor de menținut apa extrem de clară și de a asigura un aspect estetic impecabil. Dar, mai importantă decât claritatea, este calitatea apei, și trebuie să fim atenți, căci fiecare specie de pești are propriile cerințe. De aceea este foarte importantă testarea calității apei!

Sursa : Calitatea apei – nu claritatea apei – Tetra Advanced Fishkeeper Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.