Iată câteva sfaturi pentru antrenamentele în sezonul rece.

Iarna, orice activitate sportivă pare mai dificilă decât în restul anotimpurilor, iar alergatul nu face excepție. Să găsești motivația de a încălța adidași poate fi un challenge în sezonul rece. Să te protejezi de frig la începutul ședinței de running fără a muri de cald spre finalul ei, la fel. Tehnica foilor de ceapă este una foarte eficientă pentru hainele pe care le vei îmbrăca atunci când mergi să alergi iarna (mai multe straturi de haine de sport pe care le poți îndepărta pe măsură ce te incalzești). Pentru câinele tău, atunci când practici canicrossul sau alergarea în compania lui, îți propunem 5 sfaturi care să te ajute să mențîi antrenamentele interesante și agreabile chiar și când este frig afară.

Pe timpul iernii, mărește durata încălzirii

Pentru a evita să va accidentați, atât tu cât și câinele tău, este important să acorzi o atenție deosebită încălzirii. Cu atât mai mult când este frig afară. Privilegiază o pregătire soft a mușchilor voștri înainte de a le cere să facă efort. Începe de exemplu cu o plimbare în pas alert pentru a îți încălzi mușchii și articulațiile și a-i anunța că un efort mai intens urmează să se producă.

Această tehnică este benefică pentru a nu șoca de două ori organismul blanosului tău : prima dată din cauza temperaturilor și o a doua, a efortului fizic care poate fi surprinzător și provocă accidente și consecințe nefaste pentru el. Acordă-i timp să se obișnuiască cu frigul și să își dezmorțească articulațiile înainte de a te lansa.

Ai grijă de pernuțele lui

Dacă picioarele tale sunt protejate de frig și umiditate de încălțăminte adaptată pentru alergare, acest lucur nu este valabil pentru câinele tău. Pernuțele lui sunt în contact direct cu solul și atunci când este frig și acesta îngheață, îi poate provoca răni pe această suprafață a corpului.  Destul de des, iarna, pernuțele lor pot fi supuse degerăturilor sau tăieturilor mai mult sau mai puțîn superficiale, care pot deveni problematice atunci când nu sunt tratate la timp. În plus, sarea sau alte substanțe care sunt folosite pentru dezapezire pot atacă și ele pernuțele blanosului tău.

Te sfătuim să verifici sistematic pernuțele câinelui tău după fiecare alergare, să le clăteșți cu apă curată de fiecare dată când va întoarceți acasă și să le usuci cu un prosop moale. Poți aplică o crema specială pentru protecția lor sau vaselină sau ulei de cocoș pentru hidratare.

Nu uita de hidratare

Chiar dacă este frig afară, câinele tău are nevoie să bea apă. De altfel, acest lucru este valabil și pentru ține. E bine să iei cu ține o sticlă de apă și o gamela pliabilă pentru a fi sigur că ai ce îți trebuie pentru a-l hidrata la fiecare 4-5 kilometri în timpul ieșirilor voastre sportive.

Mai multe elemente trebuie luate în calcul și ele depind, bine înțeles de câinele tău, de vârstă lui, greutate, alimentație etc. dar nu uita că și iarnă trebuie să îi dai să bea mai mult decât de obicei dacă face efort.

Diminuează durata recuperării

După ce ați depus un efort important împreună pe durata alergării, este bine să încetineșți ritmul pentru a-i permite câinelui tău un retur la calm, și să permiți corpului său să încetinească ritmul cardiac, presiunea sângelui și să scadă temperatura pentru a se putea recupera așa cum trebuie. Nu uita deci să scazi intensitatea alergării spre finalul ieșirii voastre, dar iarna nu prelungi prea mult această etapă pentru a evita să îi fie frig.  

Răsfață-ți câinele cu un masaj de recuperare

Dacă vrei să ai un câine în plină formă, nu uita că are nevoie de recuperare după un efort intens, la fel ca orice alt sportiv. Febra musculară și durerile articulare îl pot afecta și pe el.

De aceea, te sfătuim să te echipezi cu un gel de masaj cu care să îi răsfeți mușchii obosiți din când în când, acordând o atenție specială spatelui și lăbuțelor sale. Poți adăuga câteva mișcări lejere de stretching sau chiar o ședința de doga, dacă vrei să încerci ceva nou. Îți spunem mai multe despre această disciplină în acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.