Cum pregătești acvariul înainte să pleci în concediu

Spre deosebire de prietenii blănoși care sunt dependenți de prezența și grija noastră, peștii pot fi lăsați singuri pentru câteva zile, fără ca vreun om sa fie prin preajmă. Dar, dacă plănuiești să îți iei un concediu prelungit, sa zicem de două săptămâni, atunci trebuie sa iei câteva măsuri de precauție mai serioase. Citește lista de mai jos și află ce ai de făcut înainte de a pleca pentru ca peștii și plantele sa fie în siguranță pe toată perioada vacanței tale, ceea ce te va ajuta să te relaxezi fără niciun stres.

  1. Schimbă apa și verifică parametri

Cu câteva zile înainte de a pleca, fă o schimbare parțială a apei din acvariu și scoate orice fel de murdărie care se regăsește în interiorul acestuia, mai ales de la nivelul substratului. De asemenea, verifica atent parametrii apei cu o zi înainte de a pleca, pentru a te asigura ca totul este în regulă.

2. Tetra AquaSafe & Tetra EasyBalance

Îngrijirea fiabilă a apei este esențială pentru sănătatea peștilor. Tetra AquaSafe are rolul de protecție împotriva substanțelor dăunătoare care există în apa de la robinet, adăugând în apa din acvariu vitamine și alți compuși importanți și sanatosi. Tetra EasyBalance reduce numărul schimbărilor de apă datorită unei combinații unice de ingrediente active care oferă apei un echilibru real timp de câteva luni.

3. Verifică filtrul!

Curăță într-o manieră profi materialul filtrant, folosind cu grija și atenție apa din acvariu care a fost absorbita mai inainte. Acesta unicul mod prin care te poți asigura că bacteriile vitale din filtru nu au suferit nicio modificare. Curăță filtrul cu câteva zile înainte de plecare. În acest fel vei avea suficient timp la dispoziție ca să repari ceva ce nu merge bine. E ok și pentru pești să faci asta cu ceva vreme înainte de vacanță, căci astfel nu vor fi foarte stresați în ziua plecării. Nu uita: chiar dacă deconectezi aparatura electronica-electrocasnica din locuinta, sa lași PORNIT echipamentul acvariului.

4. Verifică lumina și temperatura

Intotdeauna, înainte de a pleca, verifica timer-ul, încălzitorul și răcitorul, dacă ai unui.

5. Hrănește peștii – dacă e cazul!

Este adevărat că multe specii de pești pot rezista perioade îndelungate fără un adaos de hrană. Chiar și asa, acest lucru se aplica peștilor foarte sanatosi. Dacă rogi un prieten sau un membru al familiei sa treacă pe la tine să-i hrănească, împarte hrana în porții distincte, plasând-o în mici recipiente pe care sa notezi datele/zilele de hrănire. Este important sa explici persoanei respective cat de nociv este pentru pești să primească mai multă hrană decât trebuie și cum surplusul neconsumat deteriorează și calitatea apei din acvariu.

6. Folosește cu încredere Tetra Weekend, Tetra Holiday & Tetra myFeeder

Dacă nu găsești pe nimeni care sa îți hrănească peștii în lipsa ta, nu te panica. Pentru călătoriile scurte, este bine sa folosești Tetra Weekend. Hrana compacta sub forma de bețe asigura peștilor – timp de până la șase zile – concentrația optimă de minerale și proteine de care au nevoie. Pentru un concediu mai lung, optează pentru Tetra Holiday – durează pana la 14 zile. De asemenea, Tetra myFeeder, hrănitorul automat, porționează asa cum vrei hrana peștilor tăi.

7. Trimează pantele din partea din spate a acvariului

Înainte de a pleca, trimează puțin plantele și înlătură-le pe cele moarte. Nu exagera, nu le tăia de la rădăcină, nu “defrișa” complet rezervorul. Cosmetizând un pic acvariul, te asiguri că plantele își exercită rolul lor și anume acela de a ajuta la menținerea unui ecosistem sănătos în interiorul acvariului.

8. Notează adresa unde și un număr de urgență

Dacă ești suficient de norocos încât sa ai un prieten sau o ruda dispuși sa aibă grija de acvariul rau, aceștia ar trebui sa știe adresa/locația unde te afli și un număr de telefon. De asemenea, notează și lasă la vedere – eventual chiar lângă acvariu – numărul de telefon al pet-shop-ului de unde achiziționezi pești și echipamente, pe cel al veterinarului, precum și date importante despre acvariu: dimensiuni, număr de pești, echipamentul din dotare, ultima data când ai schimbat apa și când l-ai curățat, etc.

Sursa: Ce ai de făcut înainte să pleci în vacanță – Tetra Advanced Fishkeeper Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.