Te gândești să adopți un animăluț ? Este o acțiune frumoasă care te poate face să trăiești aventuri minunate timp de mai mulți ani. Pe de altă parte, să adopți un animal reprezintă o responsabilitate importantă pentru care este mai bine să fii pe deplin pregătit.

Viața cu un animăluț este una mult mai frumoasă și plină de mici bucurii cotidiene. Când alegem să ne împărtășim fiecare zi cu un prieten necuvântător ne îmbarcăm într-o aventură de lungă durată, în care rolul nostru este să avem grijș de el și al lui să ne ofere toată dragostea necondiționată de care doar animalele sunt capabile. Pentru cei care au avut deja un animăluț, nu mai este nevoie să vă explicăm cât de minunat este să ii avem alături. Dacă nu ai avut norocul de a avea grijă de un animal până acum, nu putem decât să te încurajăm să te lansezi, vei vedea că nu vei mai privi lumea prin aceeași prismă! Un cațel sau o pisică, de exemplu, diminuează simțitor stresul de zi cu zi, ajută să previi diverse boli pe care acesta le generează, te ajută să fii chiar mai în formă pentru că te vei juca cu el, îl vei scoate la plimbare. Iată ce întrebări te sfătuim să îți pui înainte de a adopta un patruped!

Ești pregătit să te angajezi pe mai mulți ani? Este vorba despre o decizie colectivă?

Înainte de a te lansa în aventura adopției, nu uita că aceasta prezintă atât avantaje cât și dezavantaje. Din păcate, numeroase animale sunt abandonate în fiecare an, însă sentimentul pe care ți-l dă un astfel de gest este incomesurabil. Când vrei să îți împarți viața cu un cățel, nu uita că acesta îți poate fi alături timp de 8 până la 15 ani în medie, în funcție de rasă. În plus, dacă trăiești în cuplu sau cu familia ta, este esențial să știi dacă este o decizie unanimă sau doar o dorință. Dacă decizia nu este comună și unanimă, există riscul ca un conflict să izbucnească și animăluțul să devină o problemă. Nu ai vrea să se întâmple asta, nu-i așa?

Pentru ce motive vrei să adopți un animal?

Trebuie să poți formula un răspuns la această întrebare pentru că este esențial ca dorința de a face un blănos să între în viața ta să vină dintr-o dorință profundă de a împărtăși aventuri alături de el, de a avea grijă de el și de a răspunde în totalitate nevoilor sale. Nu adopta un animăluț pentru a-ți surprinde partenerul, pentru a face plăcere copiilor, pentru a avea un blănos de mângâiat și așa mai departe. Când adopți un blănos, alegi să trăiești o aventură unică și plină de bucurii, dar este un angajament serios, pe care nu trebuie să îl iei pentru nimic altceva decât pentru cele mai bune motive pentru tine.

Ai un buget suficient pentru animăluțul pe care vrei să îl adopți ?

Să crești un animal, mai ales un cățel sau o pisică, costă destul de mult. Înainte de a te lansa, evaluează bugetul și riscurile pe care ești pregătit să le iei. Gândește-te la costul adopției, al sterilizării, vaccinurilor anuale, alimentația acestuia, accesoriile de care are nevoie, produsele anti-parazitare, educația lui. Adopția este un angajament pe termen lung. Dacă situația ta actuală nu îți permite să iei în calcul eventualele evenimente neprevăzute, evită să te angajezi pe termen lung. Aceasta poate însemna că poți fie adopta mai târziu, fie a lua un animal mai mic.

Ai timp de acordat viitorului tău companion ?

Un animal are nevoie de atenție și de timp de mai multe ori pe zi. În cazul unui cățel, va trebui să îl plimbi de mai multe ori pe zi, oricum ar fi vremea. Va trebui să te joci cu el, să îi permiți să își canalizeze energia prin mișcare, să îl alinți, să îl mângâi, să îl perii etc.  Dacă adopți un cățeluș, trebuie să îl înveăți să fie curat. Această etapă necesită multă răbdare și tact. Va trebui să fii pedagog și să te adaptezi ritmului său

Casa ta este adaptată pentru a primi un nou membru ?

Toate animalele au nevoi diferite. Unele trăiesc bine în apartament, altele au nevoie de spațiu exterior. Animalul tău va avea nevoie de un spațiu care să îi fie dedicat în locuința ta, dar este important să te gândești dacă ai suficient loc pentru el, unde îi va fi culcușul, dacă este prea mare pentru interiorul tău etc.  Unii căței latră mult, ceea ce îți poate crea probleme cu vecinii. Gândește-te bine ce rasă dorești să adopți. 

Dacă ai norocul de a avea o grădina sau un spațiu exterior, ai grijă că acesta să fie închis. Pe de o parte, câinii sau pisicile pot să fugă. Pe de altă parte, trebuie să eviți că animăluțul tău să ajungă pe stradă. Fii atent de asemenea dacă ai copii. Câinii de talie mare sunt adesea foarte atenți cu copiii, dar anumite rase pot fi foarte dinamice și pot să îi facă pe micuți să cadă, atunci când se joacă, de exemplu. 

De asemenea, dacă ai deja un animăluț acasă, ai grijă ca prezentările să se facă în condiții bune. Unele animale nu tolerează venirea altora în mediul lor și este rolul tău să gestionezi relațiile dintre ei.

Ce vei face cu animăluțul tău în timpul vacanței?

Atunci când ai un animal în viața ta, va trebui să decizi ce faci cu el în timpul vacanțelor tale. Îl vei lua cu tine și vei plăti pentru el ? Îl vei lăsa unor apropiați sau într-o pensiune anticipând organizarea și rezervarea ?  Chiar dacă nu vei pleca prea mult timp, va trebui să te organizezi pentru aceste perioade.

Ce rasă să adopți?

Nu face greșeala de a adopta un animăluț pentru cum arată. Fiecare animal și fiecare rasă este diferită și pentru ca adopția să se desfășoare în condiții optimale este imperativ să alegi un animal cu care ești compatibil. Dacă lipsești mult pentru muncă, alege un animal care să tolereze solitudinea. Dacă ai un apartament micuț, nu opta pentru un Saint Bernard. Dacă trăiești la bloc și nu ai un parc lângă casă, nu adopta un cățel sportiv. Caută un animal care să ti se potrivească din toate punctele de vedere, punându-ti toate întrebările de mai sus.  

Și dacă spui cu mâna pe inimă că vei adopta, noi ne bucurăm, îți urăm mult succes și te așteptăm în magazine cu surprize speciale pentru suflețelul adoptat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *