Iepurii sunt ierbivore, nu rozătoare, așa cum se credea până de curând. Fânul și iarba constituie baza alimentației lor. Pentru că mănâncă de mai multe ori pe zi, este important să le completăm regimul nutrițional cu legume și cereale, care pot să se prezinte sub formă de granule. Vă explicăm aici meniul lor ideal.

O alimentație variată

Contrar ideilor preconcepute, este important să limităm consumația de morcovi a iepurașilor, pentru că aceste alimente conțin prea mult zahăr și prea multă apă pentru pufoși. Fânul este principala sursă de alimentație pentru ei și un element esențial pentru sistemul lor digestiv, care este complex și fragil. Fânul permite de asemenea uzura eficientă și naturală a dinților iepurașilor, care cresc în continuu.  Pentru a le permite să varieze plăcerile, există fânuri aromatizate cu diverse ierburi, legume uscate sau flori.

Ce poate mânca iepurașul tău ?

Sfat practic : când este foarte cald, mici cantități de pepene galben sau castravete sunt ideale pentru iepurași.

Suplimente alimentare

O dată pe zi, poți propune iepurașului o lingură de suplimente alimentare. Poți să îi dai fie o lingură dimineața (sau seara), fie o jumatate din cantitate dimineața și cealaltă seara. Iepurașii au tendința de a mânca întâi ce le place și triază alimentele în funcție de preferințe. Dacă au de ales, nu vor mânca imediat alimentele dure, care ajută la uzura dințior. Privilegiază deci granulele, unde densitatea este identică și deci trierea imposibilă.

Ai grijă ca alimentele pe care le propui iepurașului tău să nu conțină prea multă apă, deoarece aceasta le poate cauza diaree. De asemenea, propune-i întotdeauna legume la temperatura camerei și nu din frigider, pentru aceleași motive. Folosește legumele cele mai proaspete, bine spălate și uscate posibil.

Alimente interzise

Cerealele pot fi prea grele pentru digestia iepurașul tău, nu îi da prea multe. Există și alimente pe care acesta nu le poate sau nu trebuie să le mănânce :

Știai că iepurașii sunt gurmanzi, au nevoie să mănânce mult pentru ca sistemul lor digestiv să funcționeze corect. De aceea nu digeră tot ce sunt capabili să mănânce, ceea ce rezultă într-o… surpriză 😀 Ai idee care ? Vei afla singur, așteptăm răspunsul tău în comentarii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *