Ai adoptat un cățeluș ? Nu îți va lua mult timp să descoperi că va face pipi foarte des : uneori chiar și de 12 ori pe zi ! Va trebui să ghicești când are nevoie să iasă și să îl înveți să își facă nevoile o dată ce a ieșit afară. Descoperă cum să îți educi cățelul să fie curat acasă și să identifici semnele unei nevoi presante.

Înainte de toate, te sfătuim să te înarmezi cu răbdare, un cățel nu învață într-o singură zi să facă afară și îți va trebui ceva timp pentru a-i da ocazia să își creeze bunele obiceiuri.

Interzi-i accesul la una dintre camere

Atunci când adopți un cățeluș, te sfătuim să îl înveți că una din camere îi este interzisă. Poate fi vorba despre bucătărie sau camera copilului, de exemplu, alegerea este a ta. De ce să faci asta ? Pentru a-l obișnui cu absența ta, chiar și atunci când nu eșți departe. Vei evita astfel să ai un cățeluș anxios, care să își facă nevoile ori de câte ori vei ieși din casă, chiar și pentru perioade scurte.

Studiază comportamentul cățelușului tău

Știai că un cățel are tendința să își facă nevoile în anumite momente precise ? Când se trezește din somn, după ce mănâncă sau după o ședință de joc, de exemplu. Dacă îi propui o plimbare în aceste momente, ai multe șanse să obții rezultate rapid, anticipând eventualele accidente.

Nu este nevoie să te trezeșți la fiecare două ore peste noapte pentru a-l scoate afară, dar reține că până la 6 luni, este imposibil fizic pentru el să se abțină toată noaptea, care este o perioadă prea lungă pentru el. De altfel, cu cât va crește, cu atât va reuși să își controleze reflexele mai ușor.

Recompensează bunele acțiuni

Dacă atunci când te trezeșți descoperi că și-a făcut nevoile peste noapte, nu îl certa. El nu va putea asimila supărarea ta cu acțiunea care a avut probabil loc cu ceva timp înainte de consecință ei pentru ține. Nu uita că un câine trăiește în momentul prezent și nu are noțiunea timpului, iar pedeapsa după ce incidentul a avut deja loc nu va avea un impact pozitiv asupra educației lui.

Dacă, dimpotrivă, îl surprinzi făcându-și nevoile în casă, îi poți indica faptul că acesta este un comportament indezirabil spunându-i un « nu » ferm și îți recomandăm să îl duci imediat afară. Mare atenție : nu pune niciodată boticul câinelui tău în excrementele lui ! Asta îl poate incita să le mănânce pentru a le ascunde și degenera în probleme comportamentale serioase mai târziu.

Amintește-ți să feliciți și să recompensezi generos fiecare reușită a cățelului tău pentru a-l încuraja să o repete. Poți asocia faptul că își face nevoile afară cu o comandă, un cuvânt sau o frază pe care îl vei repeta de fiecare dată când îl vei vedea făcând acolo unde vrei, vei captura acțiunea într-o comandă și vei putea să îi ceri să facă atunci când va fi nevoie. Poți spune « pipi » sau « fă pipi » sau orice altceva, dar o dată ce câinele tău va identifica sintagma, viață ta va fi mai ușoară chiar și atunci când va fi adult.

Ignoră comportamentele pe care nu le vrei reproduse și felicită-le pe cele pe care le vrei de la câinele tău și vei vedea destul de repede rezultatele. Incidentele sunt normale chiar și atunci când crezi că ai reușit, nu uita : un cățel are nevoie de timp pentru a-și controla corpul, chiar dacă a înțeles ce ai vrea să facă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *