De ceva vreme, câinele a devenit un adevărat membru al familiei, cu care împărtășim activități și aventuri. Există numeroase activități sportive pe care le putem practica cu câinele, astfel încât uneori este greu să alegem. Dar, mai ales, de unde să începi? Perioada mai rece care se apropie este momentul ideal de a începe un sport și, de ce nu, alături de blănosul din dotare? Iată un mic ghid care te va ajuta să faci primii pași. 

De ce să faci sport?

Să faci sport cu câinele tău te ajută să pierzi câteva kilograme, dar nu numai. Avantajele de a practica un sport pentru sănătatea ta și a câinelui sunt atât la nivel fizic, cât și psihologic și mental. Câinele tău petrece probabil deja o bună parte din zi singur acasă și prin urmare adesea se plictisește. Mișcarea îi permite deci să fie mai putin stresat de absența ta și îl împiedică să devină deprimat.

Să faci sport cu câinele tău înseamnă pentru amândoi: 

* să aveți o mai bună circulație a sângelui în artere
* o capacitate cardiacă crescută
* să vă economisiți energia, diminuând frecvența cardiacă o dată ce sunteți în repaus
* o mai bună oxigenare a mușchilor
* articulații mai puternice
* ligamente mai puternice care vă vor permite amândurora să fiți în formă la bătrânețe
* un metabolism mai bun
* controlul greutății
* mai multă încredere în sine
* un echilibru mental de invidiat.

Practicarea sportului cu câinele răspunde nevoilor sale de mișcare, dar și celor olfactive (mirosul fiind simțul cel mai dezvoltat al câinilor) și sociale. În plus, să practici un sport cu el vă va ajuta să aveți o relație mai apropiată și vă va spori încrederea unuia în celalalt.

Ce sport se potrivește cărui tip de câine?

Dacă sportul cu câinele tău este o idee bună, trebuie să fi atent să îi propui unul care să îi fie adaptat. Pe ce să te concentrezi?

Pentru a începe orice sport cu câinele tău, este important să avansezi progresiv. Nu alerga 10 kilometri din prima zi, încearcă să faci întâi ieșiri mai scurte și să adaugi intensitate și o durată mai îndelungată în timp. Orice sport ai alege, nu uita să te încălzești, dar și să îi lași timp câinelui tău să iși încălzească muschii pentru a evita să vă răniți. Hidratează-te bine înainte, în timpul și după ședința de sport. La fel și pentru blănos. Nu uita de stretching și de masaj muscular după fiecare ieșire sportivă pentru tine și partenerul tău. Și, cel mai important poate, nu uitați să vă amuzati maxim! Sportul este sănătate curată pentru amândoi! Profitați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.