Ai auzit vreodată sintagma latină mens sana in corpore sano ? O minte sănătoasă într-un corp sănătos. Strămoșii noștri romanii considerau că un corp armonios și rezistent aduce o stare de bine, stimă de sine și o viață echilibrată în general.

Sportul este o modalitate bună de a cultiva gustul pentru efort și de a fi în formă atât fizic cât și psihic. Chiar dacă trăim în secolul vitezei unde totul este la un click distanță de ține, trebuie să ne amintim că lucrurile importante au nevoie de timp pentru a fi realizate pentru că sunt procese de lungă durată. Fie că vrei un corp armonios, o carieră sau un copil, ai nevoie de timp, iar evoluția se face în timp, cu efort constant și permanent.

De ce să alergi, deci, cu câinele tău ?

Pentru motivație

Vestea bună este că atunci când adopți un câine, adopți în același timp propriul tău antrenor personal și partener de sport. Un câine fericit este un binom de antrenament perfect pentru că debordează de motivație și anduranță și va fi mereu pregătit să te urmeze în noi aventuri sportive.

În plus, dacă ești tentat să amâni, un câine îți va aminti mereu că este timpul să ieși să faci mișcare ! Ești obligat, oricum ar fi, să îl scoți de două ori pe zi. De ce să nu transformi măcar una din cele 14 ieșiri săptămânale în rutină ta de alergare ?

Dacă îți dorești să alergi cu câinele tău, trebuie să știi că este important să te echipezi corespunzător și să ai grijă să îl ajuți să progreseze, evitânt să va răniți și unul și celălalt. Securitatea trebuie să vină înainte de orice altceva.

Pentru avantajele psihice, mentale și sociale

Dacă alergi cu patrupedul din dotare vă veți ameliora amândoi în mod semnificativ condiția fizică, veți arde calorii și va veți prelungi în acest fel speranța de viață. Animalele au nevoie de mișcare pentru a se menține în formă, la fel ca și oamenii. Câinii au nevoie de cel puțin 45 de minute pe zi de mișcare și de exercițîi pentru a fi sănătoși din toate punctele de vedere. Ca și tine !

Alergând împreună veți întări și relația care vă unește și complicitatea dintre voi. Veți deveni o echipă, tu și prietenul tău cel mai bun și mai motivat. Legăturile afective sunt mai puternice atunci când împărtășești cu el activități și aventuri, cu urcușuri și coborâșuri.

 Pentru a combate obezitatea

Greutatea excesivă este periculoasă atât pentru oameni cât și pentru câini.  În 30 de minute de alergare poți arde până la 400 de calorii. Nu este suficient pentru a fi în formă neapărat, dar combinat cu ieșirile pentru plimbare și o alimentație sănătoasă, este un bun început pentru un corp mai puternic, mai alert și cu 70% mai puține riscuri de a dezvolta probleme cardiace decât persoanele care nu au un câine care să îi oblige să se miște. 

Pentru că te va ajuta să te depășești

Sportul cu un câine este motivant pentru că vei avea alături un partener mereu voluntar. Dorința lui de a alerga te va ajută să îți dorești să faci același lucru, să devii un partener de sport și mai bun, în timp. Îți vei dori să alergi mai mult, să testezi trasee diferite, să adaugi kilometru după kilometru experienței voastre comune. Nimic mai bun pentru a deveni un sportiv mai performant și o persoană mai fericită în general, deoarece sportul are efecte benefice asupra sănătății tale mentale.

Așadar, dacă ai un câine, mic sau mare, nu contează prea mult, atâta vreme cât este sănătos și dornic să se miște, ieși și aleargă cu el ! Îți va schimba viață în bine. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *