Dacă ai un cățel sau o pisica, primăvara poate fi un sezon în care va trebui să fii și mai atent pentru că natura se trezește la viață și unele plante sunt extrem de periculoase pentru ei. Iată ce plante să eviți și cum să reacționezi dacă animalul tău intră în contact cu ele, în ciuda precauțiunilor pe care le vei lua.

Se întâmplă destul de des ca un câine să guste o plantă pe care o întâlnește atunci când îl plimbi sau chiar în grădina ta. În aparență, poate fi inofensif. Dar unele plante sunt extrem de toxice. Unele ditre ele sunt des întâlnite, altele nu, dar e mai bine să prevenim decât să tratăm, așa că este important să le cunoaștem, atunci când avem un animal.
Plantele toxice
Vei găsi aici o listă non-exhaustivă de plante toxice des întâlnite.
- Acacia. Este un soi de salcâm care înflorește primăvara, cu flori galbene, foarte des întâlnit în grădina sau în pădure. Acacia produce o otravă foarte puternică deoarece conține aconina și benzylaconina, alcaloizi neurotoci toxici.
- Arum, ceapa zânelor sau rodul pământului după denumirea populară. Este foarte toxic pentru câinele sau pisica ta. Fructele și florile acestei plante acționează că o otravă asupra animalului tău.
- Ficus.Desîntâlnit în casele noastre, ficusul este apreciat pentru estetica lui și facilitatea de a se adapta în interior. Însă ficusul este toxic datorită latexului pe care îl conține atunci când frunzele sale sunt mestecate. Dacă animalul tău le consumă, el poate prezența stări de vomă, salivare excesivă, diaree, iritație, inflamarea mucoaselor bucale și oculare.
- Atunci când înfloresc în luna mai, lăcrămioarele devin un pericol pentru câinele sau pisica ta. Dacă mănâncă o cantitate importantă din aceste flori, pot apărea tulburări cardiace, vomă și diaree.
- Laurul este mortal pentru câinele sau pisica ta. Acesta atacă sistemul digestiv al animalului tău, inima și sistemul nervos și respirator. Moartea intervine prin asfixiere. Nici un tratament nu este eficient în acest caz.
- Frunzele de rhododendron provoacă stări de vomă. În cantitate mică, ele nu vor afecta decât sistemul digestiv. În cantitate importantă, acestea pot fi periculoase pentru inima companionului tău și îi pot provoca chiar și o comă pentru cazurile severe.
- Anemona poate ucide un câine chiar și atunci când este consumată în cantități mici. Poți găși anemone în pădurile de munte la sfârșitul primăverii. Substanța pe care o conține, anemonina, este periculoasă și pentru om.
- La fel că și anemona, hortensia acționează ca o otravă mortală care afixiaza animalul
- Laleaua nu este planta cea mai toxică, dar în cantități mici poate irita mucoasele bucale și tubul digestiv al câinelui sau pisicii tale.
- Zambila, foarte des cultivată în grădina, nu este nici ea foarte periculoasă. Animalul tău își va reveni dacă o mănâncă, dar ar putea face diraree sau vomă.
- Vâscul conține substanțe toxice și produce tulburări ale tubului digestiv și ale sistemului cardiac.
- Yucca. Toate părțile acestei plante de apartament sunt periculoase pentru câinele și pisica ta. Stări de vomă, diaree sau paralizie pot fi consecințele consumului acestei plante.
- Cyclamenul poate provoca convulsii sau indigestii importante.
Simptomele
Tulburările care pot apărea după consumul uneia din aceste plante toxice pot merge de la simple stări de vomă până la moarte. Animalul tău poate ingera o parte din aceste vegetale și nu va avea alte simptome decât o salivare excesivă sau vomă și diaree.
Dar în alte cazuri, poate avea tulburări cardiace grave sau ale sitemului nervos. Animalul tău poate face hipotermie, respirația sa poate deveni dificilă. Iar unele plante sunt de evitat cu orice pret deoarece nu există nici un tratament pentru a le contracara, iar câinele sau pisica ta poate muri asfixiat.

Cum să reacționezi dacă animalul tău este intoxicat ?
Singură reacție valida este aceea de a-ți duce de urgență câinele sau pisica la veterinarul cel mai apropiat. Dacă nu cunoști numele plantei pe care a mâncat-o, te sfătuim să o iei cu tine.
Fii atent la orice schimbare de comportament a câinelui sau pisicii tale, pentru a-l preciza veterinarului.
În orice caz, trebuie să eviți să :
– Îți faci animalul să regurgiteze
– Îi dai să bea sau să mănânce fără acordul veterinarului
– Îi dai medicamente care sunt prescrise pentru oameni
Cum să eviți intoxicarea cu plante a animalului tău ?
Atunci când îți plimbi câinele, nu îl scăpa din vedere. Nu îl lasă să se aventureze singur acolo unde nu îl poți supraveghea. Când vine vorba despre grădina sau apartamentul tău, asigură-te că plantele pe care le aduci nu fac parte din lista de mai sus. Dacă anumite plante sunt toxice pentru câinele sau pisica ta, pune-le acolo unde nu le poate atinge, fie la înălțime, fie împrejmuite de o barieră. Cel mai simplu rămâne totuși să eviți să plantezi aceste flori.

Rezumând
Mai multe zeci de plante și vegetale sunt toxice pentru câini și pisici. Otrava pe care o poartă, poate fi letală pentru animalul tău. Este important să știi ce plantezi la ține acasă și să îți supraveghezi câinele în plimbare. Dacă animalul tău a ingerat o plantă toxică, este indispensabil să te duci imediat la veterinar cu numele plantei respective sau o mostră pentru a i-o arăta.