Din oceanul Pacific, a ieșit un pește mic…

De ce să ai un acvariu?

Indiferent dacă vorbim despre adulți sau copii, cercetătorii de la National Marine Aquarium Plymouth au demonstrat că admirarea peștilor dintr-un acvariu poate reduce stresul pe parcursul întregii zile.

 Îngrijirea peștilor îi ajută pe copii să fie mai calmi și răbdători, le dezvoltă simțul responsabilității și îi învață respectul față de mediu, natură și animale, încă de la o vârstă mică. Peștii sunt așadar excelente animale de companie pentru că le le crează oamenilor spațiul pentru a observa – de la aspectul și comportamentul peștilor în ecosistemul lor, la nevoile acestora.

Amenajarea unui acvariu poate fi un exercițiu de creativitate pentru părinți și copii, existând numeroase opțiuni estetice. De la culoarea pietrișului, la diferite plante și sculpturi, mica lume subacvatică se poate încadra perfect în cromatica și stilul camerei. Dar cel mai important, acvariul trebuie să fie o replică a habitatului natural al peștilor pe care îl vei alege.

Alege cu grijă speciile care vor popula acvariul

Există foarte mulți pești de acvariu, multe specii de diferite mărimi și culori, cu tot atât de diferite cerințe atunci când vine vorba de îngrijirea lor. Trebuie să te asiguri că toate speciile alese sunt compatibile, adică pot să conviețuiască împreună în pace.

O idee bună este să  optezi pentru specii cărora le place să trăiască în diferite regiuni din acvariu. Unii pești preferă partea de mijloc, alții se duc mai în profunzime, în vreme ce alții preferă să stea pe margine.

Dacă vrei mai multe specii, categoric ai nevoie de un acvariu mai mare, cu volum consistent, pentru ca peștii să trăiască nestingheriți. În caz contrar, micuții se vor stresa, iar stresul le poate fi fatal.

Trebuie să urmărești ca speciile să coabiteze în deplină întelegere și să aibă nevoi nutriționale și de îngrijire similare. De obicei, începătorilor le sunt recomandați peștii guppy, peștii curcubeu, carasul auriu, mollie.

Chiar dacă peștii sunt ceva mai ușor de îngrijit în comparație cu alte animale de companie și aceștia necesită o îngrijire aparte și atentă.

Trebuie să fie hrăniți zilnic, cu o hrană care să le satisfacă toate nevoile nutriționale.

Trebuie verificați parametrii apei, de exemplu valoare pH-ului, pentru a depista din timp orice neregulă apărută din punct de vedere al calității apei. Pentru a asigura un nivel de igienă corespunzător în acvariu e nevoie de apă de calitate care va trebui schimbată din când în când.

De ce plantele din acvariu sunt importante?

În funcție de ce pești îți dorești, trebuie să alegi și plantele de care acesta are nevoie.

Plantele sunt foarte importante pentru că susțin sănătatea peștilor, suplimentează oxigenul, iar unele chiar au rolul de a înlătura substanțele toxice din apă.

Dacă te-am convins să intri în lumea iubitorilor de pești și să îți creezi propria lume subacvatică,  primele lucruri de care vei avea nevoie sunt – pești, acvariu, filtre, plante, hrană.

O pasiune are nevoie și de ajutor uneori așa că ne poți întreba orice – avem acvariști experimentați care te pot ajuta.

Sursă informatii articol – https://blog.tetra.net/ro-ro/pestii-de-acvariu-vazuti-ca-animale-de-companie-perfecte/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *