Animalele de companie au devenit o prezență atât de subînțeleasă în viața noastră de zi cu zi, încât despărțirea de ele pe timpul vacanței este de neconceput. Este adevărat că ziua în care vom putea pleca în călătorie însoțiți de papagal, gecko sau șarpe, este încă la oarece distanță, dar stăpânii de câini, pisici și dihori se pot bucura deja de avantajele legislației care ne permite să luăm cu noi animalul de companie în vacanță. Lista de pregătire pentru călătorie este, ce-i drept, una destul de stufoasă, dar pentru dragele noastre patrupede ne-am da uneori și peste cap, nu-i așa?

Informare prealabilă, hoteluri, documente necesare

În funcție de regiunea în care doriți să călătoriți, va trebui să vă orientați privitor la legislație și ce permite aceasta legat de animalele de companie. Fiecare țară, și în cazul nostru, destinație de călătorie, are regulile ei. O informare în prealabil se recomandă pentru a nu avea surprize neașteptate la fața locului.

Dacă optați pentru un hotel, căutați unul care să accepte fără probleme animalele de companie. Există hoteluri sau pensiuni care, spre exemplu, nu acceptă ca un animal de companie să împartă camera cu stăpânii, pe motivul că ar putea cauza daune sau deranja alți clienți. Este posibili chiar să vi se ceară ca blănosul vostru să poarte botniță și să fie ținut în lesă în incinta hotelului. Alte hoteluri, dimpotrivă, oferă chiar servicii speciale destinate animalelor de companie – asigurați-vă de aceea că faceți alegerea potrivită pentru voi și patrupedul vostru. Prețurile pot varia și ele, în funcție de politica fiecărui hotel în parte. De exemplu este posibil să vi se ceară un depozit rambursabil în bani sau diverse alte taxe. Cel mai bine este să dați un telefon în prealabil pentru a afla concret toate detaliile legate de șederea împreună cu animalul de companie.

Între timp se găsesc și în România hoteluri care acceptă animalele de companie, tocmai datorită faptului că mulți turiști străini călătoresc cu patrupezii lor. Acest lucru înlesnește în consecință și pentru turiștii români găsirea hotelului ideal pentru sejurul dorit.

 Verificați întotdeauna și regulile stabilite de compania de transport aerian sau rutier cu care plănuiți să călătoriți, în caz cu nu vă deplasați în concediu cu mașina personală. Dacă rezervați sejurul printr-o agenție de turism, angajații acesteia vă vor putea consilia și ajuta cu informații relevante.

Vizita la medicul veterinar

Împachetați și pentru animăluțul de companie

Atunci când plecăm în călătorie nu am uita să împachetăm hainele preferate, o borsetă cu produse de îngrijire sau accesoriile de bază, precum ochelarii de soare. Ei bine, trebuie să acordăm atenție și nevoilor patrupedului nostru atunci când am decis să îl luăm cu noi în vacanță. Kitul pentru blănoșii noștri ar trebui să includă documentele medicale la zi, o trusă de prim ajutor (cară să conțină și eventuale medicamente pe care câinele le ia la momentul actual, precum și cârligul de scos căpușe), păturica și jucăriile preferate care îl vor ajuta să se simtă mai în largul lui, mâncarea cu care este obișnuit (nu îi schimbați schema de hrană pe timpul vacanței), recompense, pungi pentru excremente la căței, hamul și lesa, eventual o zgardă cu valeriană pentru a-l calma și pentru căței o botniță, în caz că hotelul cere acest lucru, boluri pentru apă și mâncare, șampon uscat (pentru că nu veți avea oriunde posibilitatea să îi faceți o baie bună).

Păstrați rutina obișnuită pe cât se poate

 După cum aminteam mai sus, așa cum este recomandat să nu schimbăm regimul de hrană în timpul vacanței, la fel și celelalte elemente de rutină din viața de zi cu zi ar trebui respectate pe cât se poate: mergeți cu el la plimbare la orele obișnuite, oferiți-i hrana preferată, aveți grijă ca blănosul vostru să aibă parte de suficientă odihnă și mai ales acordați-i suficientă atenție! Este posibil ca acesta să se simtă stresat sau neconfortabil în noul mediu, un motiv în plus să îi observați comportamentul pentru orice semn de stres sau disconfort.

Buget restrans, distracție maximă!

Poftă de vacanță avem oricând, dar uneori bugetul nu ne ajută așa cum ne-am dori. Iată de aceea câteva sfaturi pentru a călători cu blănosul și a profita din plin de toate oportunitățile de vacanță menținând în același timp controlul asupra buzunarelor.

Călătoriți în afara sezonului de vârf. Uneori este mult mai rentabil să ne aventurăm în concediu în lunile mai puțin tipice de vacanță. Un martie-mai sau septembrie-octombrie pentru destinațiile exotice sau city breaks. În plus, dacă mergem în zone de agrement este recomandat sejurul în timpul săptămânii iar pentru city trips sunt mai convenabile weekendurile. Prețurile vor fi mai accesibile, iar cererea este mai scăzută în aceste perioade, astfel încât și patrupedul vostru se va simți mai puțin stresat de mulțimi de turiști. Chiar și unele hoteluri vor fi mai flexibile în aceste perioade de off season, ceea ce înseamnă că ar putea accepta câini mai mari, chiar doi câini într-o cameră, sau mai multe pisici. Nu putem sublinia îndeajuns necesitatea unei informări din timp pentru a afla toate aceste detalii aparent nesemnificative, dar de fapt extrem de relevante pentru o vacanță perfectă împreună cu animăluțul vostru de companie.  

Cel mai important este însă să ne cunoaștem bine blănosul. Să îi știm reacțiile și comportamentul în diferite situații. Astfel vom putea acționa în consecință, respectiv anticipa anumite comportamente nepotrivite și ne vom putea bucura din plin de bine-meritata vacanță! Concediu plăcut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *