1. Tăierea ghearelor pisicii

Ați observat cu siguranță cât de mult adoră pisicile să remodeleze articolele de mobilier din casă. Felinele de curte își întrețin ghearele în mod natural „atacând” de exemplu scoarța copacilor. Ce trebuie să reținem este că nu este obligatoriu să tăiem ghearele pisicii noastre. Mulți posesori de feline de apartament recurg însă la acest lucru pentru a limita zgârieturile în timpul jocului sau deteriorarea hainelor și mobilei. Dacă decidem să tăiem ghearele pisicii noastre, ideal este să o învățăm de mică cu acest „ritual”, ca ea să se poată obișnui și reacționa mai puțin agresiv, respectiv să nu îi cauzăm stres și frică inutile. Putem folosi cleștișori speciali pentru tăierea ghearelor la pisici.

Cum se procedează? Alegem un loc liniștit unde pisica să se poată relaxa cât de cât. O așezăm în poală și o sprijinim cu coapsele ca să nu se agite excesiv. Tăiem cu grijă din partea albă a ghearei și încercăm să nu ne apropiem foarte tare de triunghiul roz – partea cărnoasă a ghearei. Ne păstrăm calmul și lucrăm cu răbdare. Dacă se întâmplă să atingem partea cărnoasă și gheara să sângereze, se recomandă să contactăm un medic veterinar care ne poate indica cum să acționăm pentru a opri sângerarea și ce medicament să folosim pentru a evita o posibilă infecție.

Ghearele pisicii sunt un bun indicator al sănătății acesteia. Dacă ghearele sunt prea dure sau prea moi, acesta poate fi un semn de malnutriție sau o infecție bacteriană. Este indicată consultarea unui medic veterinar dacă observăm acest lucru la pisica noastră.

2. Curățarea feței unei pisici

Curățarea ochilor: pisicile cu fața plată secretă lacrimi care pot lăsa urme sub ochi. Le putem curăța blana fină de sub ochi cu o compresă cu loțiune oftalmologică specială sau ceai de mușețel. Mișcarea de curățare este din interior spre exterior.

Curățarea nasului: O pisică sănătoasă va avea nasul umed și curat. Pentru a-i curăța eventuale secreții nazale putem folosi un șervețel sau o compresă și apă caldă.

Curățarea urechilor: Dacă observăm că pisica noastră are urechile murdare, putem picura puțină soluție pentru urechi și apoi să masăm ușor urechea, ca soluția să pătrundă corespunzător. Se șterge cu tifon sau paduri demachiante. Urechile trebuie de asemeni controlate în mod regulat. Dacă observăm secreții neobișnuite sau pisica se scarpină în mod frecvent, trebuie consultat un medic veterinar.

3. Cum facem baie pisicii

Ca și în cazul celorlaltor exemple de toaletare și îngrijire, dacă dorim să ne îmbăiem ocazional pisica, este nevoie să o obișnuim de mică, în jur de 3 luni. Trebuie totuși avut în vedere faptul că nu toate pisicile agreează apa și prin urmare baia. Pisica nu trebuie forțată să facă baie. Dacă comportamentul ei este unul ostil, este mai bine să nu se recurgă la îmbăierea pisicii.

Se recomandă să periem pisica înainte de baie, respectiv să îi descâlcim blănița. Șamponul folosit trebuie să fie unul de uz veterinar, special pentru pisici. Se va alege în funcție de rasă, vârstă, tipul blănii și eventuale particularități ale pielii. Atenție! Nu se folosește șampon pentru oameni, pentru că pisicile au un pH cu totul diferit și produsele pentru oameni sunt toxice pentru ele. Se pot tăia ghearele înainte de baie, ca riscul de zgâriere să fie mai redus. Apa se potrivește la cel mult 36-37 de grade, nu este bine să fie nici prea caldă, dar nici prea rece. Punem apă doar pe fundul cădiței, în care se așează și un covoraș de cauciuc, ca pisica să nu alunece. Putem începe prin a umezi mai întâi pisica ușor cu un burete. Dacă nu suportă nici acest lucru, este mai bine să ne oprim și să reîncercăm în altă zi, până pisica va accepta contactul cu apa. În timpul îmbăierii putem să ne concentrăm pe zonele mai murdare, vorbindu-i blând pisicii în acest timp și mângâind-o pentru a-i reduce stresul. Șamponul se lasă să acționeze în jur de 3-5 minute, timp în care putem masa blana pisicii cu mișcări fine. Apoi se clătește cu apă din abundență și se usucă bine cu un prosop moale din bumbac pentru a evita eventuale probleme respiratorii. Atenție mereu la ochi, nas și urechi, care nu trebuie să intre în contact cu apa sau șamponul. La pisicile cu blană lungă se folosește un șampon 2 în 1 cu balsam sau putem adăuga balsam la final.

Baia cu șampon nu trebuie repetată mai des de o dată la trei luni. Putem însă spăla pisica ușor cu apă caldă în mod mai des, dacă este necesar și se murdărește ușor. Aici este însă vorba mai mult de pisicile care petrec timp și afară.

Pe scurt…

Pentru că ne iubim pisica, îngrijirea acesteia este implicit o dovadă a afecțiunii noastre față de ea. Din acest motiv, pentru ca legătura dintre noi și felina noastră preferată să fie una bazată pe încredere, este ideal să îi oferim ajutorul nostru la toaletare. Toate strădaniile vor asigura sănătatea și bunăstarea blănoasei noastre și prin urmare ne vom putea bucura unii de alții pentru o perioadă cât mai îndelungată a vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.