Ce poate fi mai frumos pentru un copilaș decât un animăluț pentru el pe care să-l iubească și răsfețe.

Te-ai gândit la un hamster pentru copilașul tău?

Este o pufoșenie mătăsoasă adorabilă, ușor de întreținut și deloc pretențios care te răsplătește cu o iubire reciprocă.

Un cadou perfect pentru un copilaș, care este la primul lui animăluț și este pregătit să învețe responsabilitatea pentru un animăluț. Are o privire dulce și vioaie de care te indrăgostești instataneu. Posedă o mulțime de caracteristici care îl fac un excelent animal de companie: este gingaș și mititel, are o expresie drăguță și o privire vioaie.

Ce trebuie să știi despre hamsteri?

Sunt niște animăluțe foarte sociabile cu activiate predominat nocturnă și care preferă să se odihnească în timpul zilei. În captivitate un hamster poate trăi mai mult decât în sălbăticie și de cele mai multe ori se bucură de o viață împlinită care ajunge până la trei ani. Rase diferite de hamsteri trăiesc un ciclu de viață diferit.

Care sunt cele mai populare rase de hamsteri?

Hamsterul Sirian: este poate cea mai populară alegere, fiind considerat cel mai prietenos tip de hamster. Așadar, este des întâlnit în familiile cu copii, plăcându-i să fie ținut în palmă și mângâiat. Este de talie mai mare având lungimea de 17-20 cm și o greutate de aproximativ 200 g. Se bucură de o viață fericită timp de pană la 4 ani. Are adesea o culoare aurie, dar poate fi găsit și în nuanțe de alb și negru. De obicei sunt cu blană scurtă, dar există si varietăți cu blana lungă.

Hamsterul Pitic Roborovski: este destul de sociabil și prietenos, reacționând foarte rar în mod agresiv. Culoarea lui este de un maroniu inchis, blănița lui fiind foarte moale și plăcută la atingere. Sunt cei mai mici, rapizi si longevivi hamsteri. Ei pot atinge 4-5cm lungime si 22-28g greutate având durata medie de viață de 3 – 3,5 ani. Fiind rapizi, agili și timizi, sunt genul de animale de companie ce trebuiesc mai mult privite și mai puțin atinse cu mâna. Spre deosebire de hamsterii Sirieni, hamsterii Roborovski sunt animale foarte sociabile putând fi ținuți mai mulți în acelasi cușcă.

Hamsterul Pitic Rusesc Campbell: este mai puțin sociabil, însă acest lucru nu înseamnă că este total neprietenos, ci doar că ține mai mult la intimitatea lui. Culoarea lui este gri-maroniu, însă poate fi întâlnit și în alte nuanțe, iar blănița este mătăsoasă, cu firul scurt. Hamsterul Pitic Rusesc este mai mic decât hamsterul Sirian. Adulții ajung până la 9 – 12 cm și 40-50 g având o speranță de viață de cca 1,5 – 2,5 ani. Este sociabil, nu-i place singurătatea, de aceea, este indicat să îi cumperi și o pereche. În captivitate trăiește cel mai bine în perechi sau în grupuri mici de același sex sau de sexe diferite. Hamsterii pitici sunt animăluțe foarte “sonore” și petrec foarte mult timp, jucându-se. Dacă însă joaca se transformă în bătaie, hamsterii vor trebui separați, fiecare în cușca lui, deci va trebui să fiți pregătiți și pentru o asemenea posibilitate.

O regulă generală este, cu cât hamsterul achiziționat are o vârstă mai fragedă, cu atât mai ușor se va integra în noua lui familie. La alegerea hamsterului țineți cont de ce sex doriti să luați, femelele adulte pot fi deja gestante.

Multă lume privește încă aceste mici rozătoare ca pe niște obiecte de joacă, însă nu sunt jucării, ci suflete care au nevoie de multă afecțiune! Creșterea acestor mici vietăți necesită multă dragoste și atenție, la fel ca în cazul tuturor animalelor de companie.

La ce trebuie să fii atent, când achiziționezi un hamster?

Îngrijire și hrănire hamsteri

Hamsterii domestici au nevoie de un mediu sănătos și îngrijit, care trebuie să fie apropiat de habitatul lor natural. În sălbăticie, ei trăiesc în grupuri mici, ascunși în vizuină, care e prevăzut cu tunele și mai multe ieșiri.

Ca să-i asiguri aceste condiții, în primul rând ai nevoie de o cușcă suficient de spațioasă, care poate fi cu gratii sau un acvariu. Cuștile cu gratii oferă o bună ventilare și dau posibilitatea hamsterilor să se cațere pe pereții lor, activitate care le face mare plăcere. Distanța dintre gratii nu trebuie să permită hamsterului să evadeze sau să rămână blocat între ele. Majoritatea cuștilor sunt prevăzute cu rotiță de alergat, care completează necesitățile de mișcare al animăluțului. Pe lângă rotiță, este bine să îi asiguri și un labirint sau o căsuță, unde să se poată ascunde.

Talașul trebuie să fie mereu într-un strat suficient de gros, uscat și curat. De regulă, acesta se schimbă la aproximativ două zile și este important ca lemnul să nu fie din rășinoase.

Trebuie să aibă mereu apă proaspătă, de preferat, care provine dintr-un picurător ce necesită o verificare zilnică.

Trebuie să beneficieze de hrană completă, ce conține toți nutrienții și mineralele necesare (există hrană specială cu formule speciale)

Este recomandat ca mâncarea să fie așezată într-un castron, iar, pentru a diversifica meniul lor, se pot introduce zilnic în dietă verdețuri, rădăcini de legume sau bucățele de fructe. Fructele/legumele preferate de ei sunt ardeiul, țelina, mărul.

Hrana hamsterilor trebuie permanent monitorizată, la fel și apa, deoarece există riscul ca acestea să se altereze .

Fânul este un aliment de bază pentru ei, care este componenta majoră a rației zilnice. Acesta trebuie să fie curat, fără mucegai sau praf, în nuanțe de verde închis, să cuprindă atât tulpinile plantelor uscate, cât și frunzele și florile. Cu cât este mai diversificat, cu atât beneficiază de valori nutritive mai bune.

Indicat este, ca într-un castron să adăugăm nisip, acesta fiind necesar pentru toaletarea lor zilnică.

Cum dinții lor cresc continuu, pentru a le toci, este bine să le pui la dispoziție diferite bucățele de lemn.

Hamsterul este un animal care are nevoie de o toaletare frecventă.  Cei cu părul mai lung trebuie periați sau pieptănați în fiecare zi, blănița trebuie menținută curată, neîncâlcită și strălucitoare.

Locul ideal în casă este un loc liniștit, ferit de razele solare directe, zgomote puternice și curent. Te-ai hotărât ca de 1 iunie să-i faci cadou copilașului tău un hamster?… te pot liniști că nu te costă mult!

Consilierii din magazinele noastre sunt bucurosi  să te ajute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.